Koszyk 0
menu brands search

BioOlja Olej Tamanu BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml Trądzik, Blizny

Promocja
BioOlja Olej Tamanu BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml Trądzik, Blizny
  • Producent: Bioolja
  • Kraj pochodzenia: Wyprodukowano w Polsce
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2023.07.01
  • Dostępność: produkt dostępny
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 24,75 28,50 zł

Koszt wysyłki: od 6,99 zł

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

BioOlja Olej TAMANU BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml

Pochodzenie: Calophyllum inophyllum, powszechnie nazywana tamanu, pochodzi z tropikalnej Azji i Wallacei. Ze względu na swoje znaczenie jako źródło drewna dla tradycyjnego przemysłu stoczniowego dużych statków z wysięgnikami, w czasach prehistorycznych rozprzestrzenił się w wyniku migracji ludów austronezyjskich na wyspy Oceanii i Madagaskaru, wraz z innymi przedstawicielami rodzaju Calophyllum. Od tego czasu został naturalizowany w regionach na wybrzeżu Afryki Wschodniej.
Opis rośliny: Calophyllum inophyllum to wiecznie zielone, wolno rosnące i słabo rozgałęzione drzewo o szerokiej i nieregularnej koronie. Zwykle osiąga wysokość od 8 do 20m. Kwiaty występują w kwiatostanach składających się z 4 do 15 kwiatów. Kwitnie zwykle późną wiosną i późną jesienią. Owocem jest okrągły, zielony pestkowiec o średnicy od 2 do 4 cm i posiadający jedno duże nasionko. Dojrzały owoc jest pomarszczony, a jego kolor zmienia się od żółtego do brązowawo-czerwonego.
Pozyskiwanie oleju: Owoce tamanu zbierane są dwa razy w roku. Pierwszą czynnością, przy pozyskiwaniu oleju tamanu jest oczyszczenie pestek z wszelkiego rodzaju nieczystości. Oczyszczone pestki są suszone na słońcu przez okres od 4 do 6 tygodni. W tym czasie tracą jedną trzecią swojej wagi i nabierają bursztynowego koloru. Pestki tamanu zawierają nawet do 73% oleju. Następnie rozpoczyna się proces ekstrakcji poprzez tłoczenie na zimno. Polega ono na umieszczeniu pestek między dwiema obracającymi się metalowymi płytkami, aby zastosować ekstremalne ciśnienie mechaniczne, które spowoduje ich rozerwanie i uwolnienie olejów. Otrzymany olej ma barwę ciemno zieloną.
Zawartość kwasów tłuszczowych: Olej tamanu zawiera w sobie przede wszystkim kwas oleinowy (do 48%) i kwas linolowy (do 21 proc.). Zawiera również charakterystyczny dla siebie kwas kalofillowy i kallofilloidynę. Poza tym, zawiera także cenne składniki takie jak: kumaryny, laktony i sterole (np. stimagestrol). Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym z grupy Omega-9. Kwas linolowy (LA) jest z kolei nienasyconym kwasem tłuszczowym typu omega-6 i należy do grupy witamin F. Kwas kallofillowy i kallofilloidyna odpowiadają za właściwości przeciwbakteryjne oleju tamanu. Kumaryny również ograniczają rozwój bakterii i działają przeciwzapalnie. Fitosterole, w tym stigmasterol, wykazują wobec skóry działanie ochronne, przeciwzapalne i regenerujące. 
Właściwości oleju: Zróżnicowany skład oleju tamanu sprawia, że olej ten ma wyjątkowe i wielokierunkowe działanie na skórę. Ma silne działanie przeciwutleniające, przyspiesza regenerację naskórka i również go nawilża, pomaga redukować przebarwienia i wygładza skórę. Ponadto ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Znakomicie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i problematycznej, ponieważ ma działanie antyseptyczne. Działa nie tylko przeciwbakteryjnie, lecz również przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Te właściwości, wraz z działaniem przeciwzapalnym, wspomagają szybsze pozbycie się wyprysków i innych niepożądanych zmian skórnych. Z kolei właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i nawilżające sprawiają, że olej tamanu jest również świetnym środkiem pielęgnującym do cery dojrzałej, zmęczonej i zniszczonej, ma działanie przeciwstarzeniowe. Ma właściwości regeneracyjne i świetnie wspomaga redukcje blizn a także pomaga pozbyć się rozstępów.
Ma znakomite właściwości gojące, łagodzące i regeneracyjne. Można nim smarować skórę podrażnioną (np. po drażniących zabiegach kosmetycznych), z oparzeniami słonecznymi, po ukąszeniach owadów, a nawet miejscach drobnych ran i uszkodzeń skóry. W przypadku chorób skórnych, takich jak egzema, łuszczyca, trądzik różowaty czy łojotokowe zapalenie skóry, olej tamanu jest również środkiem bezpiecznym i polecanym do użycia. Świetnie się również sprawdzi w pielęgnacji włosów i skóry głowy, w szczególności w przypadku skóry przetłuszczającej się i z łupieżem.
Podsumowując - w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku tamanu?
• Ma działanie ochronne, zmiękczające i nawilżające,
• Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i regenerujące skórę,
• Pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą, egzemą,
• Opóźnia procesy starzenia,
• Niweluje przebarwienia skóry,
• Wspomaga redukcję blizn i rozstępów,
• Sprzyja racjonalizacji gospodarki wodnej organizmu,
• Wygładza i uelastycznia skórę.
Jak używać?
• Olej tamanu można stosować samodzielnie, punktowo na zmiany skórne, bądź na większe powierzchnie bezpośrednio na oczyszczoną skórę,
• Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących,
Przeznaczenie: Olej tamanu z uwagi na to, że nie zatyka porów i reguluje sebum, nadaje się dla skóry suchej, zmęczonej, dojrzałej i zniszczonej a także przetłuszczającej się oraz osób z problemem łupieżu.
Oświadczenie wolne od GMO: Nasz produkt jest wolny od GMO i dlatego nie podlega wymogowi etykietowania zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (WE) 1830/2003.
Oświadczenie o napromieniowaniu: Do wytworzenia naszego produktu nie użyto napromieniowanych materiałów; sam nasz produkt również nie był naświetlany.
Ochrona zwierząt i oświadczenie wegańskie: Nasz produkt jest pochodzenia roślinnego i powstaje podczas jego produkcji, przechowywania i transportu bez kontaktu z materiałami pochodzenia zwierzęcego. Nasz produkt nie był testowany na zwierzętach. Podobnie, żadne testy na zwierzętach nie będą przeprowadzane obecnie ani w przyszłości.
Deklaracja wolna od CMR: Zgodnie z naszą obecną wiedzą, nasz produkt nie zawiera żadnych substancji CMR (substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych dla reprodukcji). Ponadto, zgodnie z naszą obecną wiedzą, nie użyto żadnych CMR do jego produkcji ani do produkcji naszych produktów.
Bez konserwantów: Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nasz produkt nie został wyposażony w syntetyczne środki konserwujące, takie jak formaldehydy i parabeny, ani też nie zostały użyte w produkcji. Powyższe informacje są zbierane ostrożnie i mają wyłącznie charakter informacyjny. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą stwierdzenia te są wynikiem obserwacji i badań i zostały zebrane z literatury
Kraj pochodzenia: Polska
Objętość netto: 50ml
Producent:
BioOlja Sp. z o.o.
Łukowiec 265C 
36-004 Łąka
weryfikator

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • dpd
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • BioOlja Olej Tamanu BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml Trądzik, Blizny