Koszyk 0
menu brands search

BioOlja Olej Konopny BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml

Promocja
BioOlja Olej Konopny BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml
  • Producent: Bioolja
  • Kraj pochodzenia: Wyprodukowano w Polsce
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2024.12.01
  • Dostępność: produkt dostępny
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 15,45 20,50 zł

Koszt wysyłki: od 9,99 zł

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

BioOlja Olej KONOPNY BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml

Pochodzenie: Dokładne pochodzenie konopi i jej uprawa nie są bardzo jasne, jednak zarówno historycy, jak i archeolodzy zgadzają się, że konopie były jedną z pierwszych upraw niespożywczych. Uważa się, że roślina prawdopodobnie pochodzi z umiarkowanej Azji Środkowej.
Opis rośliny: Łodyga konopi osiąga do 350 cm. Części zielone roślin (szczególnie żeńskich) pokryte są gruczołowymi włoskami wydzielającymi intensywny zapach. Liście naprzeciwległe, krótkoogonkowe, dłoniastosieczne o trzech do dziewięciu lancetowatych odcinkach. Poszczególne listki do 10 cm długie i 2 cm szerokie, mają piłkowane brzegi i zaostrzone wierzchołki. Liście z obu stron są szorstko owłosione, szczególnie gęsto od spodu i na nerwach. Owoce to słabo lśniące, kuliste lub jajowate orzechy, o podstawie lekko spłaszczonej lub wyciągnięte w trzonek barwy szarożółtej. 
Pozyskiwanie oleju: Pierwszą czynnością, przy pozyskiwaniu oleju konopnego firmy BioOlja jest oczyszczenie nasion z wszelkiego rodzaju nieczystości. Ponieważ samo ziarno nie zawiera THC, jedynym sposobem, w jaki olej może mieć mierzalne poziomy THC, jest zanieczyszczony surowiec przez liście. Etap czyszczenia zapewnia ich usunięcie a same nasiona są w 99,99% czyste. Nasiona są następnie ładowane do lejów, które opróżniają się do szeregu zimnych głowic prasujących. Głowice te wydobywają olej, wytłaczając ziarno do długich, sprasowanych kawałków, które nazywamy ciastem konopnym i oddzielają z nich olej. To powoduje spore tarcie, a wraz z tarciem pojawia się ciepło. Rozumiemy, jak ważne jest minimalizowanie temperatury podczas prasowania, a zastosowany proces właśnie to robi. Najwyższa temperatura występująca podczas tłoczenia nasion do oleju wynosi 40ºC. Olej jest wystawiony na działanie tych temperatur przez kilka sekund i szybko stygnie, gdy jest wydalany przez otwory spustowe w cylindrze prasy. Już w tym momencie olej jest schłodzony do 32ºC lub niższej. 
Zawartość kwasów tłuszczowych: Olej konopny ma niezwykły profil kwasów tłuszczowych, ponieważ jest bogaty w pożądane kwasy tłuszczowe omega-3, a także omega-6 w stosunku 3:1. Olej konopny zazwyczaj zawiera 50–70% kwasu linolowego i 15–25% kwasu α-linolenowego. Ponadto olej konopny zapewnia znaczne ilości niektórych wyższych kwasów tłuszczowych, takich jak GLA i kwas stearynowy. Kwas oleinowy i nasycone tłuszcze (głównie kwas palmitynowy, kwas stearynowy) stanowią około 10% oleju. Oprócz kwasów tłuszczowych olej konopny zawiera witaminę E, a także w niewielkich ilościach fitosterole, fosfolipidy, chlorofile, karoteny i liczne minerały niezbędne dla organizmu.
Właściwości oleju: Olej z nasion konopi ma silne, przeciwstarzeniowe właściwości, poprawia elastyczność skóry i zatrzymuje wodę w tkankach, dzięki czemu skóra jest elastyczna i młodsza. Ujędrnia i tonizuje skórę, a także pomaga zapobiegać wiotczeniu. Jedną z najważniejszych zalet oleju z nasion konopi jest to, że może być stosowany do leczenia i uspokojenia skóry ze skłonnością do trądziku. Jego ściągające właściwości równoważą wydzielanie sebum, kontrolując w ten sposób tłustą skórę trądzikową. Nie zatyka porów, co czyni go doskonałym środkiem nawilżającym zarówno dla cery tłustej, jak i trądzikowej. Jego zawartość kwasów tłuszczowych pomaga stworzyć barierę ochronną na skórze, która zapobiega utracie wilgoci, zmiękczając i nawilżając szorstkie i odwodnione miejsca takie jak łokcie, kolana i pięty.
Podsumowując - w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku z pestek śliwek?
• Ma działanie ochronne, zmiękczające i nawilżające,
• Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i regenerujące skórę,
• Pomaga w walce z trądzikiem,
• Opóźnia procesy starzenia,
• Ma właściwości ściągające,
• Reguluje wydzielanie sebum,
• Sprzyja racjonalizacji gospodarki wodnej organizmu,
• Wygładza i uelastycznia skórę,
Jak używać?
• Olej konopny można stosować samodzielnie, bezpośrednio na oczyszczoną skórę,
• Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących,
Przeznaczenie: Olej konopny z uwagi na to, że nie zatyka porów i reguluje sebum, nadaje się dla skóry suchej, zmęczonej, dojrzałej i zniszczonej.  
Oświadczenie wolne od GMO: Nasz produkt jest wolny od GMO i dlatego nie podlega wymogowi etykietowania zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (WE) 1830/2003.
Oświadczenie o napromieniowaniu: Do wytworzenia naszego produktu nie użyto napromieniowanych materiałów; sam nasz produkt również nie był naświetlany.
Ochrona zwierząt i oświadczenie wegańskie: Nasz produkt jest pochodzenia roślinnego i powstaje podczas jego produkcji, przechowywania i transportu bez kontaktu z materiałami pochodzenia zwierzęcego. Nasz produkt nie był testowany na zwierzętach. Podobnie, żadne testy na zwierzętach nie będą przeprowadzane obecnie ani w przyszłości.
Deklaracja wolna od CMR: Zgodnie z naszą obecną wiedzą, nasz produkt nie zawiera żadnych substancji CMR (substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych dla reprodukcji). Ponadto, zgodnie z naszą obecną wiedzą, nie użyto żadnych CMR do jego produkcji ani do produkcji naszych produktów.
Bez konserwantów: Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nasz produkt nie został wyposażony w syntetyczne środki konserwujące, takie jak formaldehydy i parabeny, ani też nie zostały użyte w produkcji. Powyższe informacje są zbierane ostrożnie i mają wyłącznie charakter informacyjny. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą stwierdzenia te są wynikiem obserwacji i badań i zostały zebrane z literatury
Kraj pochodzenia: Polska
Objętość netto: 50ml
Producent:
BioOlja Sp. z o.o.
Łukowiec 265C 
36-004 Łąka
weryfikator

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • BioOlja Olej Konopny BIO nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml