Koszyk 0
Swanson
Kenay
Medverita
Dr. Jacobs
Mercola
Biooil
Olvita
Santini
Aura Herbals
EkaMedica
Makar
Targroch
wellU
Aliness
DietFood
DonumNaturea
Nutrivi

Targroch Słonecznik łuskany 1000g ziarno 1kg

Promocja
-27%
Targroch Słonecznik łuskany 1000g ziarno 1kg
  • Producent: Targroch
  • Kraj pochodzenia: Bułgaria
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2025.01.22
  • Dostępność: produkt dostępny
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 8,45 11,50 zł

    Najniższa cena z 30 dni: 11,50 zł

Koszt wysyłki: od 2,00 zł

8.45 In stock Targroch Słonecznik łuskany 1000g ziarno 1kg

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

100% zaufanych opinii

Targroch Słonecznik łuskany 1000g

Słonecznik łuskany to tedna z najpiękniejszych roślin uprawnych i ozdobnych, o równie ciekawych zastosowaniach, co walorach wizualnych. Na polskich polach zakwita w samym środku lata, dekorując grządki aż do późnej jesieni. Nasiona słonecznika są wyjątkowo chrupiące i odżywcze. Niegdyś pieczołowicie wyłuskiwane z twardych biało-czarnych łupin ‒ dzisiaj dostępne już łuszczone, w wygodnej, kompaktowej formie.
Helianthus annuus - kwiaty słońca
Kolorem i kształtem przypominają ciepłe, rozpromienione słońce. Poza kwestiami typowo morfologicznymi posiadają charakterystyczną cechę. W ciągu dnia zwracają zawsze koszyk, czyli kwiat, ku słońcu ‒ dlatego nazywane są słonecznikami. Co ciekawe, to rośliny nie tylko ozdobne ‒ ich zastosowania są bardzo szerokie, dzięki czemu praktycznie żadna z części się nie marnuje. Słoneczniki stanowią przede wszystkim surowiec wykorzystywany do produkcji oleju, o przeznaczeniu zarówno spożywczym, jak i kosmetycznym. Wytłoki, powstające podczas tego procesu stają się często składnikiem paszy dla zwierząt. Zastosowanie znaleziono nawet dla niepozornych łodyg słoneczników, wykorzystując je w Chinach do wyrobu papieru. To jednak nasiona zdają się być najcenniejsze ‒ z ich właściwości przeciwkaszlowych i niwelujących przeziębienia czerpie medycyna naturalna i ludowa. Z kolei w państwach Bliskiego Wschodu przygotowuję się na ich bazie nalewkę, łagodząca stany gorączkowe.
Na szczęście - na zdrowie!
Szerokie zastosowania spożywcze nasion słonecznika łączą przyjemne ‒ smak i ciekawą konsystencją ‒ z pożytecznym ‒ paliwem dla organizmu. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy E ‒  przeciwutleniacza, zwanego witaminą młodości i płodności. Dodatkowo w tych drobnych, szarych nasionach kryje się bogactwo makro- i mikroelementów, aminokwasów i  fitosteroli ‒ wspomagających obniżanie cholesterolu LDL. Jednym ze wspomnianych aminokwasów jest tryptofan, odpowiadający za wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia. Słonecznik łuskany jest źródłem między innymi cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Powinni go jeść przede wszystkim miłośnicy zdrowych przekąsek, wegetarianie i łasuchy ‒ ze względu na wysoką zawartość białka, będącego źródłem energii i budulcem mięśni. Poza walorami odżywczymi ogromną zaletą słonecznika jest jego niska cena.
Słonecznik - nie tylko na słono!
Z pozoru nasiona słonecznika to po prostu smaczna, chrupiąca przystawka oraz zdrowe urozmaicenie dla tłustych chipsów i kalorycznych, słonych paluszków. Tak naprawdę jednak produkt ten stwarza sporo możliwości kulinarnych. Najłatwiej dodać go do owsianki lub ‒ po wcześniejszym uprażeniu na suchej patelni ‒ zwieńczyć nim dowolną sałatkę warzywną. Przy odrobinie wysiłku z łuskanego słonecznika można także przygotować wegański twarożek lub pastę do smarowania pieczywa, namaczając ziarna na noc, a następnie blendując z przyprawami. Inną ciekawą propozycją jest przyrządzenie chałwy lub masła z prażonego słonecznika. Propozycje te, choć brzmią nieco egzotycznie i pracochłonnie, w praktyce są proste w wykonaniu i zdecydowanie warte skosztowania.
Zastosowanie: łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę.
Słonecznik łuskany to naturalne źródło:
Tiaminy (witamina B1) - wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
Cynku - pozwala zachowaćzdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Żelaza - pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Potasu - wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
Słonecznik to źródło białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Wartość odżywcza W 100g W porcji 50g % RWS
Wartość energetyczna 2450 kJ/ 589 kcal 1225 kJ / 295 kcal 15
Tłuszcz  (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) 44g (4,4g) 22g (2,2g) 31 (11)
Węglowodany (w tym cukry) 25g (2,3g) 12,5g (1,15g) 5 (1)
Białko 24g 12g 24
Sól 0,01g 0,005g 0
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi.
Informacja o alergenach: produkt może zawierać sezam, seler, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000g
Producent: 
Tar-Groch-Fil Sp.J., 
Filipowice 161, 
32-840 Zakliczyn
weryfikator

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • Targroch Słonecznik łuskany 1000g ziarno 1kg