Targroch Mąka kasztanowa 1kg Bezglutenowa 1000g Błonnik Wit. grupy B Wypieki KETO
Jest jednym z tych produktów, który pojawił się na polskich półkach pod wpływem mody na zdrową żywność i produkty bezglutenowe. Znają ją głównie miłośnicy kuchni eksperymentalnej, zwolennicy nowinek spożywczych, bywalcy zagranicznych delikatesów i klienci sklepów ze zdrową żywnością. Każdy, kto nie wie jak smakuje mąka kasztanowa powinien to szybko nadrobić!
Czym jest mąka kasztanowa?
Kasztany jadalne to w Polsce produkt bardzo egzotyczny – mało kto go zna i kiedykolwiek próbował. U nas znacznie popularniejsze są owoce kasztanowca – dzikie i zdecydowanie nienadające się do jedzenia, za to znakomite podczas zabawy w konstruowanie kasztanowych ludzików. W krajach Basenu Morza Śródziemnego kasztany jadalne również spadają jesienią z drzew, za to lądują prosto na stołach i w piekarnikach. Na pierwszy rzut oka są bardzo podobne do zawartości zielonych, kolczastych kul, pokrywających polskie parki i chodniki. Po dokładniejszych oględzinach można jednak łatwo dostrzec, że kasztany jadalne są mniejsze, mają ostry czubek i przypominają wyglądem nieco orzechy laskowe w skorupie. W niemal całej Europie powstają produkty na ich bazie – w tym mąka kasztanowa, czyli nic innego jak zmielone kasztany jadalne.
Mąka z kasztanów – bezglutenowa, ale czy zdrowa?
Na tle innych mąk bez glutenu mąka kasztanowa wyróżnia się teksturą najbardziej zbliżoną do mielonej pszenicy. To ważna cecha szczególnie w przypadku wypieków, które w wariancie bezglutenowym często mają nieodpowiednią teksturę. Dzięki wysokiej plastyczności mąka z kasztanów jadalnych stanowi uniwersalny zamiennik najpopularniejszej w Polsce mąki pszennej. Z kolei zapachem przypomina bardziej orzechy, a w jej smaku można wyczuć słodką nutę. Dodatkowym atutem mąki kasztanowej jest wysoka – jak na tego typu produkt – zawartość białka i błonnika. W ten sposób wyroby powstałe na jej bazie zapewniają dłuższe uczucie sytości i pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit.
Zastosowanie: Mąka z kasztanów sprawdza się zarówno w przypadku dań słodkich, jak i słonych. Można wymieszać ją z innymi typami mąk lub wykorzystać samodzielnie – zwłaszcza, gdy wypiek lub danie ma pozostać bezglutenowe. Wystarczy odpowiedni przepis i odrobina zmysłu kulinarnego, by powstał pyszny chleb z mąki kasztanowej, ciasteczka, muffiny, naleśniki, racuchy, gofry, a nawet pierogi! Dla osób z nietolerancją pokarmową, celiakią, dla dbających o linię i poszukiwaczy nowych smaków mąka ta będzie idealna. Mąka kasztanowa ze względu na pochodzenie, wartości odżywcze i mniejszą popularność, odbiega od cen innych produktów z tej kategorii. W naszym sklepie internetowym kupisz ją w najlepszej, włoskiej jakości i najniższej cenie.
Składniki: Mąka z kasztanów jadalnych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu w porcjll 50 g %RWS w 50 g
Wartość energetyczna 1371 kJ/324 kcal 686 kJ/162 kcal 8 %
Tluszcz 3,4 g 1,7 g 13%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g 0 %
Węglowodany 70 g 35 g 13 %
- w tym cukry 18 g 9 g 10 %
Błonnik 16 g 8 g -
Białko 7 g 3,5 g 7 %
Sól** 0,03 g 0,015 g < 1 %
RWS - Referencyina Wartość Spożycia przeciętnej, osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal) **Zanartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne, soję, różne orzechy, sezam.
Masa netto: 1000 g
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach: w zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn