Koszyk 0
Swanson
Kenay
Medverita
Dr. Jacobs
Mercola
Biooil
Olvita
Santini
Aura Herbals
EkaMedica
Makar
Targroch
wellU
Aliness
DietFood
DonumNaturea
Nutrivi

Targroch Amarantus ziarno 500g Błonnik, Białko

Promocja
-6%
Targroch Amarantus ziarno 500g Błonnik, Białko
  • Producent: Targroch
  • Kraj pochodzenia: Indie
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2025.03.31
  • Dostępność: produkt dostępny
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 10,45 11,13 zł

    Najniższa cena z 30 dni: 11,13 zł

Koszt wysyłki: od 2,00 zł

10.45 In stock Targroch Amarantus ziarno 500g Błonnik, Białko

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

100% zaufanych opinii

Targroch Amarantus ziarno 500g Błonnik, Białko

Powszechnie jest znany jako amarantus, z języka łacińskiego Amaranthus cruentus, jednak z biologicznego punktu widzenia to szarłat wyniosły. Należał do głównych roślin uprawnych jeszcze przed naszą erą, w czasach Inków i Azteków. W Europie pojawił się wiele wieków później, początkowo jedynie w celach ozdobnych. Kwitnący szarłat wyniosły wpada w odcienie różu, fioletu i czerwieni. To właśnie od barwy jego kwiatostanów i łacińskiej nazwy powstał kolor amarantowy. 
Pseudo-zboże, ale nie gorsze
Właściwości prozdrowotne amarantusa odkryto pod koniec ubiegłego wieku. Z tego względu obecnie uprawiany jest na niemal całym świecie, także w Polsce. Jego ziarna są beżowe lub jasnobrązowe, a kształtem i rozmiarem przypominają mak. Szarłat wyniosły - botanicznie rzecz biorąc - nie należy do zbóż, jednak ma zbliżone zastosowanie, przez co bywa klasyfikowany jako pseudo-zboże. Ten przydomek może wprowadzić w błąd - amarantus pod kątem właściwości odżywczych znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto, a dodatkowo jest bezglutenowy.   
Szarłat na zdrowie
Ziarna amarantusa to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka i błonnika. 1 porcja (50 g) zaspokaja niemal połowę sugerowanego dziennego zapotrzebowania na fosfor. Poza tym dostarcza sporo magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy C i K. W ten sposób regularne spożywanie amarantusa przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego, a także zachowania zdrowych mięśni, oczu, włosów, skóry i paznokci. 
Amarant(us) w kuchni
Szarłat wyniosły, jako pseudo-zboże, to dobry pomysł na urozmaicenie obiadu, zamiast tradycyjnego ryżu lub kaszy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków, owsianek, klopsików, farszów, pasztetów i zapiekanek. Jest doceniany za delikatnie orzechowy posmak i spożywany w różnych zakątkach świata - w Indiach jako dodatek do ryżu lub słodki laddos, a w Himalajach w postaci placuszków chapati.
Składniki: Ziarno amarantusa.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zastosowanie: Do wypieków (chleba, ciastek, bazy do tart), dodatek do potraw wegetariańskich (zup, kotletów, klopsików lub w postaci farszu). Z amarantusa produkuje się także mąkę, która może być dobrym uzupełnieniem innych mąk - dzięki znacznej zawartości składników mineralnych, podnosi wartość odżywczą produktu lub potrawy. Mąka z amarantusa nie nadaje się jednak do wszystkich wypieków, ponieważ nie zawiera glutenu – białka uelastyczniającego ciasto. Trzeba również pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta szybko ulega jełczeniu, zatem nie powinna być za długo przechowywana. Najlepiej samemu przyrządzić mąkę, mieląc bardzo drobno ziarna w młynku do kawy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g
Wartość energetyczna 1686 kJ / 401 kcal
Tłuszcz, w tym: 7,5 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 1,46 g
Węglowodany, w tym: 59,4 g
- cukry 5,7 g
Błonnik 14 g
Białko 16,9 g
Sól** 0,01 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g %RWS* w 100 g
Potas 423 mg 21%
Wapń 159 mg 20%
Magnez 239 mg 64%
Żelazo 7,8 mg 56%
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH: W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn

weryfikator

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • Targroch Amarantus ziarno 500g Błonnik, Białko