Koszyk 0
menu brands search

BioOlja Olej z Opuncji Figowej nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 10ml

Promocja
BioOlja Olej z Opuncji Figowej nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 10ml
  • Producent: Bioolja
  • Kraj pochodzenia: Wyprodukowano w Polsce
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2023.12.01
  • Dostępność: produkt dostępny
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 34,45 39,00 zł

Koszt wysyłki: od 6,99 zł

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

BioOlja Olej z Opuncji Figowej nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 10ml

Pochodzenie: Opuncja figowa ( Opuntia ficus-indica ) to gatunek kaktusa rozpowszechniony w półsuchych i suchych regionach obu Ameryk, Afryki, Azji, Europy Południowej i Australii. Jej pierwotne pochodzenie przypisuje się regionom Ameryki środkowej -  głównie w Meksyku. Jest to uprawa wielofunkcyjna i cenne źródło wody i paszy dla zwierząt gospodarskich na terenach suchych.
Opis rośliny: Opuntia ficus-indica to wolno rosnący, wieloletni krzew o wysokości do 3-5 m. System korzeniowy rozprzestrzenia się poziomo. Pędy są bardzo grube, soczyste, podłużne do łopatkowatych, długości 30-40 cm (do 70-80 cm) i szerokości 18-25 cm. Naskórek jest bardzo gruby i woskowaty, dzięki czemu jest bardzo odporny na parowanie wody i dobrze odbija promienie słoneczne. Liście są zwykle zredukowane do cierni, ale mogą występować na młodych pędach (szybko więdną i szybko opadają). Niektóre odmiany są bezkręgowe. Kwitnienie występuje na 1-2-letnich pędach. Owoce soczyste, czerwonawe, elipsoidalne, długości 7 cm i jadalne.
Pozyskiwanie oleju: Olej z opuncji figowej pozyskiwany jest z nasion pochodzących z południowo-zachodniego Maroka.  Ekstrakcja oleju z opuncji jest długim i pracochłonnym procesem, który może trwać od trzech do czterech dni. Każde ziarno zawiera około 5% oleju. Potrzeba około 1000 kg owoców do ekstrakcji 25 kg nasion, aby wyprodukować jeden litr oleju. Owoce zbierane są ręcznie a następnie umyte i obrane trafiają do maszyny, w której nasiona zostają oddzielone od reszty owoców.  Tak pozyskane nasiona są gotowe do ekstrakcji i tłoczone na zimno bez dodatku chemikaliów. W tej metodzie olej nie nagrzewa się, ponieważ ciepło może spowodować utratę niektórych jego korzystnych właściwości, co sprawiłoby, że olej byłby mniej skuteczny. Nierafinowany olej z opuncji figowej ma przezroczystą jasno żółtą barwę i delikatny, przyjemny zapach.
Zawartość kwasów tłuszczowych: Ze wszystkich olejków kosmetycznych na rynku, opuncja figowa zawiera najwyższy procent (88%) nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do stymulowania zdrowej produkcji i wymiany komórek. Jeśli chodzi o jego skład, jego trzy główne kwasy tłuszczowe to naprawiający barierę ochronną skóry – kwas linolowy (60-70%), odżywczy i zatrzymujący wilgoć – kwas oleinowy (9-26%), oraz nasycony kwas tłuszczowy - palmitynowy (8-18%), który posiada właściwości przeciwutleniające i lecznicze, a nawet może pomóc w zapaleniu skóry i egzemie. Olej z opuncji figowej jest również bogaty w przeciwutleniającą witaminę E (110 mg / 100 g) oraz sterole przeciwzapalne (beta-sitosterol, kampesterol). Jako olej o wysokiej zawartości linolu daje uczucie lekkości, łatwo wchłania się w górną warstwę skóry i daje uczucie aksamitności.
Właściwości oleju: Wyjątkowy skład i właściwości oleju z opuncji figowej znajdują zastosowanie w pielęgnacji skóry dojrzałej, zniszczonej, z bliznami czy plamami pigmentacyjnymi. Jego stosowanie, zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek i zapobiega przedwczesnemu ich powstawaniu. Rozjaśnia cienie pod oczami, łagodzi zaczerwienienia, pomaga złagodzić oparzenia słoneczne oraz wyrównuje koloryt skóry. Najwyższa zawartość spośród wszystkich olejów witaminy E sprawia, że doskonale działa na skórę antybakteryjnie i antyseptycznie, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i przebarwieniami. Olej z nasion opuncji figowej jest również bardzo bogaty w kwas linolowy (niezbędny kwas tłuszczowy), który, jak udowodniono, zmniejsza widoczność plam pigmentacyjnych wywołanych słońcem, chroni barierę skóry, zmniejsza utratę wody i zwiększa nawilżenie. 
Podsumowując - w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku ?
• Odżywia i nawilża skórę,
• ma silne działanie antyoksydacyjne, chroni przed wolnymi rodnikami,
• łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia i obrzęki,
• regeneruje i wzmacnia barierę ochronną naskórka,
• spłyca i wygładza zmarszczki,
• rozjaśnia i niweluje przebarwienia skóry,
• przyspiesza gojenie ran.
Jak używać?
• Olej z opuncji figowej można stosować samodzielnie, bezpośrednio na oczyszczoną skórę,
• Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących,
Przeznaczenie: Olej z opuncji figowej z uwagi na to, że nie zatyka porów i reguluje sebum, nadaje się dla skóry suchej, zmęczonej, dojrzałej i zniszczonej.
Oświadczenie wolne od GMO: Nasz produkt jest wolny od GMO i dlatego nie podlega wymogowi etykietowania zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (WE) 1830/2003.
Oświadczenie o napromieniowaniu: Do wytworzenia naszego produktu nie użyto napromieniowanych materiałów; sam nasz produkt również nie był naświetlany.
Ochrona zwierząt i oświadczenie wegańskie: Nasz produkt jest pochodzenia roślinnego i powstaje podczas jego produkcji, przechowywania i transportu bez kontaktu z materiałami pochodzenia zwierzęcego. Nasz produkt nie był testowany na zwierzętach. Podobnie, żadne testy na zwierzętach nie będą przeprowadzane obecnie ani w przyszłości.
Deklaracja wolna od CMR: Zgodnie z naszą obecną wiedzą, nasz produkt nie zawiera żadnych substancji CMR (substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych dla reprodukcji). Ponadto, zgodnie z naszą obecną wiedzą, nie użyto żadnych CMR do jego produkcji ani do produkcji naszych produktów.
Bez konserwantów: Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nasz produkt nie został wyposażony w syntetyczne środki konserwujące, takie jak formaldehydy i parabeny, ani też nie zostały użyte w produkcji. Powyższe informacje są zbierane ostrożnie i mają wyłącznie charakter informacyjny. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą stwierdzenia te są wynikiem obserwacji i badań i zostały zebrane z literatury
Objętość netto: 10ml
Producent: 
BioOlja Sp. z o.o.
Łukowiec 265C
36-004 Łąka
weryfikator

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • dpd
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • BioOlja Olej z Opuncji Figowej nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 10ml