Koszyk 0
menu brands search

BioOlja Olej z pestek śliwek nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml

Promocja
BioOlja Olej z pestek śliwek nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml
  • Producent: Bioolja
  • Kraj pochodzenia: Wyprodukowano w Polsce
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2023.06.01
  • Dostępność: na zamówienie
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 24,75 28,50 zł

Koszt wysyłki: od 9,26 zł

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

BioOlja Olej z pestek śliwek nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml

Pochodzenie: Śliwka europejska (Prunus domestica) prawdopodobnie pochodzi ze wschodniej Europy lub zachodniej Azji wokół Kaukazu i Morza Kaspijskiego. Jest znana w Europie od ponad 2000 lat.

Opis rośliny: Zazwyczaj tworzy duży krzew lub małe drzewo liściaste dorastające do wysokości 10 m. Śliwy mają 2-3 krotnie większy zasięg korzeni niż obwód korony. Liście są długie, eliptyczne, karbowane, spodnia część blaszki liściowej jest owłosiona. Roczne gałązki są zielonkawe, pączki są drobne i krótko-stożkowate, wyrastające po kilka na pędach skróconych. Pąki powstają w kątach liści na długopędach i krótkopędach. Kwitnie od marca do maja. Kwiaty są koloru białego, promieniste i 5 - krotne. Owocem jest śliwka mająca kulisty lub wydłużony, owalny kształt. Wewnątrz mięsistego owocu znajduje się pestka z której pozyskiwany jest olej.

Pozyskiwanie oleju: Olej otrzymywany jest przez mechaniczne prasowanie pestek śliwek, w których zawartość oleju wynosi od 40 do 50%. Pestki, zanim zostaną wykorzystane do produkcji, muszą zostać oddzielone od owoców, a następnie oczyszczone i wysuszone.

Pozyskany mechanicznie, tłoczony na zimno olej, jest następnie dekantowany – oddzielany od osadu, który zalega pod cieczą na dnie zbiornika.

Zawartość kwasów tłuszczowych: Olej z pestek śliwek jest bardzo bogaty w kwas oleinowy (70%), ma wiele wielonienasyconych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas linolowy(22%), a także mono-nienasycone kwasy tłuszczowe omega-9. Ze względu na wysoką zawartość witamy E w postaci gamma – tokoferolu jest wysoce odporny na jełczenie i dłużej zachowuje świeżość.

Właściwości oleju: Ponieważ jest bogaty w kwas oleinowy, olej z pestek śliwek głęboko wchłania się w skórę, chroni przed utratą wody, wygładza i zmiękcza. Ze względu na zawartą w nim witaminę E i niską podatność na utlenianie pomaga spowalniać nieuniknione procesy starzenia skóry. Kwas linolowy zawarty w oleju z nasion śliwki przyczynia się do naturalnych procesów regeneracyjnych skóry, a tym samym może poprawić zdolność skóry do zatrzymywania wody. Obniża podrażnienia i obrzęki, może wyeliminować cienie, ciemne plamy i zmarszczki. Pomaga leczyć problemy skórne, takie jak łuszczyca i egzema. Olej z pestek śliwek ma wyjątkowy marcepanowo-migdałowy zapach o właściwościach aromatyzujących, który czyni go świetnym dodatkiem do innych preparatów kosmetycznych.

Podsumowując - w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku z pestek śliwek?

•Ma działanie ochronne, zmiękczające i nawilżające,

•Pomaga leczyć problemy skórne, takie jak łuszczyca i egzema,

•Regeneruje i wzmacnia włosy,

•Odżywia i nawilża łamliwe paznokcie,

•Opóźnia procesy starzenia,

•Sprzyja racjonalizacji gospodarki wodnej organizmu,

•Wygładza i uelastycznia skórę,

•Pomaga zmniejszyć cienie, ciemne plamy i zmarszczki.

Jak używać?

•Olej z pestek śliwek można stosować samodzielnie, bezpośrednio na oczyszczoną skórę, paznokcie i włosy,

•Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek i maseczek regenerujących nadając im niepowtarzalny zapach,

•Może być stosowany jako składnik pomadek, balsamów do ust i innych produktów do pielęgnacji warg,

Przeznaczenie: Olejek z pestek śliwek najlepiej nadaje się do pielęgnacji skóry, ust, włosów i paznokci oraz dobrze sprawdza się w masażu i aromaterapii.

Oświadczenie wolne od GMO: Nasz produkt jest wolny od GMO i dlatego nie podlega wymogowi etykietowania zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (WE) 1830/2003.
Oświadczenie o napromieniowaniu: Do wytworzenia naszego produktu nie użyto napromieniowanych materiałów; sam nasz produkt również nie był naświetlany.
Ochrona zwierząt i oświadczenie wegańskie: Nasz produkt jest pochodzenia roślinnego i powstaje podczas jego produkcji, przechowywania i transportu bez kontaktu z materiałami pochodzenia zwierzęcego. Nasz produkt nie był testowany na zwierzętach. Podobnie, żadne testy na zwierzętach nie będą przeprowadzane obecnie ani w przyszłości.
Deklaracja wolna od CMR: Zgodnie z naszą obecną wiedzą, nasz produkt nie zawiera żadnych substancji CMR (substancji rakotwórczych, mutagennych lub toksycznych dla reprodukcji). Ponadto, zgodnie z naszą obecną wiedzą, nie użyto żadnych CMR do jego produkcji ani do produkcji naszych produktów.
Bez konserwantów: Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nasz produkt nie został wyposażony w syntetyczne środki konserwujące, takie jak formaldehydy i parabeny, ani też nie zostały użyte w produkcji. Powyższe informacje są zbierane ostrożnie i mają wyłącznie charakter informacyjny. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą stwierdzenia te są wynikiem obserwacji i badań i zostały zebrane z literatury
Kraj pochodzenia: Polska 
Objętość netto: 50ml
Producent: 
BioOlja Sp. z o.o.
Łukowiec 265C
36-004 Łąka
weryfikator

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • BioOlja Olej z pestek śliwek nierafinowany kosmetyczny tłoczony na zimno 50ml