Koszyk 0
Swanson
Kenay
Medverita
Dr. Jacobs
Mercola
Biooil
Olvita
Santini
Aura Herbals
EkaMedica
Makar
Targroch
Bakalland
wellU
Aliness
DietFood
DonumNaturea
Nutrivi

Targroch Cieciorka ziarno 5kg Ciecierzyca Białko, Żelazo

Promocja
-16%
Targroch Cieciorka ziarno 5kg Ciecierzyca Białko, Żelazo
  • Producent: Targroch
  • Kraj pochodzenia: Turcja
  • Najlepiej spożyć/zużyć przed: 2026.01.31
  • Dostępność: produkt dostępny
  • Dostępna ilość:
  • Cena: 52,95 63,00 zł

    Najniższa cena z 30 dni: 63,00 zł

Koszt wysyłki: od 2,00 zł

52.95 In stock Targroch Cieciorka ziarno 5kg Ciecierzyca Białko, Żelazo

Rabat 5%

Rabat 5% dla zarejestrowanych klientów - Zarejestruj się

Wysyłka GRATIS

Zrób zakupy za 299,00 zł a wysyłkę masz na nasz koszt

30 dni na zwrot

Po zakupie masz 30 dni na zwrot produktu bez podania przyczyny

Uszkodzona przesyłka

Ewentualne reklamacje uszkodzonej przesyłki bierzemy na siebie

Szybka wysyłka

95% zamówień w naszym sklepie wysyłamy w ciągu 24h

Posiadamy

100% zaufanych opinii

Targroch Cieciorka ziarno 5kg

Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, to jedna z przedstawicielek rodziny bobowatych. W Polsce nie jest tak popularna jak jej znana nam  dobrze krewna - fasola, a wbrew nazwie, z grochem ma niewiele wspólnego. Smak i drogocenne właściwości ciecierzycy od dawien dawna docenia jednak kuchnia orientalna i śródziemnomorska, skąd pochodzi znany na całym świecie hummus, falafel czy cieciorkowe curry.
GROCH, ORZECH CZY CIECIORKA?
Cieciorka, choć nazywana jest grochem włoskim, tak naprawdę w smaku nie przypomina grochu - nie pochodzi także ze słonecznej Italii. Czuć w niej za to nutę orzecha laskowego, którego zresztą przypomina wyglądem. Występuje głównie w Azji i Afryce, co wpływa na jej popularność w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest popularnym elementem jadłospisu wegetarian i wegan. Dostarcza dużą ilość białka i żelaza, będąc wartościowym zamiennikiem lub urozmaiceniem dań mięsnych. Ponadto stanowi bogate źródło potasu, fosforu, magnezu i cynku, zapewniając zdrowy wygląd włosom i paznokciom, a także dbając o układ krwionośny, kostny i nerwowy.
KULINARNE ZERO WASTE
Groch włoski jest podstawą hummusu - pochodzącej z Libanu i popularnej na Dalekim Wschodzie sycącej pasty z gotowanej ciecierzycy. Bez niego nie istniałyby aromatyczne falafele, uwielbiane w krajach arabskich, ale też serwowane w Europie jako roślinna alternatywa dla kebaba. Ziarna cieciorki doskonale sprawdzają się w sycących, jesienno-zimowych zupach, gęstych gulaszach, jako dodatek do sałatek lub pieczona, chrupiąca przekąska. W suchej postaci są bardzo wdzięczne do przechowywania i zawsze gotowe do użycia. Wystarczy zalać je na noc wodą, a następnie ugotować. Ciecierzyca to niezwykle inspirujący i wszechstronny składnik, doceni ją każdy, kto nie lubi marnowania żywności. Woda po jej gotowaniu, zwana aquafabą, to zamiennik jajek, który znakomicie sprawdza się do przygotowania roślinnego majonezu, bezy czy dietetycznego musu czekoladowego.
ZASTOSOWANIE
Z jej ugotowanych i zmielonych nasion przygotowuje się humus, rodzaj pasty wykorzystywany do smarowania chleba i placków chlebopodobnych czy jako dodatek do kebabu, sznycla lub innych rodzajów mięs. Ugotowana rewelacyjnie sprawdza się także jako składnik sałatek i warzywnych dań, typu ratatouille. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronami. Z ciecierzycy serwować można również rozgrzewającą i sycąca zupę. Jednak to nie wszystkie możliwości kulinarnego zastosowania warzywa. Z nasion ciecierzycy wyrabia się także specjalną mąkę do wypieku placków. Jej ogromną zaletą jest brak obecności glutenu. Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą,   curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem.
Składniki: Ziarno cieciorki (ciecierzycy).
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są rónież migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.

Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS w 50 g
Wartość energetyczna 1428kJ/340kcal 714kJ/170kcal 9 %
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
6 g
1 g
3 g
0,5 g
4 %
3 %
Węglowodany
w tym cukry
44 g
11 g
22 g
5,5 g
8 %
6 %
Błonnik 17 g 8,5 g -
Białko 19 g 9,5 g 19 %
Sól 0,06 g 0,03 g 1 %
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej  8400kJ/2000kcal.
Opakowanie 5kg zawiera 100 sugerowanych porcji.
Masa netto: 5kg
Producent:
Tar-Groch-Fil Sp. J.
Filipowice 161
32-840 Zakliczyn
weryfikator

Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również

Targroch Spirulina 250g tabletki (ca.1000szt.) Algi - suplement diety

Targroch Spirulina 250g tabletki (ca.1000szt.) Algi - suplement diety

14,45 zł 15,70 zł

Najniższa cena z 30 dni: 15,70 zł
Targroch Mąka owsiana 1000g (1kg) Błonnik

Targroch Mąka owsiana 1000g (1kg) Błonnik

10,95 zł 11,87 zł

Najniższa cena z 30 dni: 11,87 zł
Targroch Pasta sezamowa Tahini 500g Naturalna bez soli

Targroch Pasta sezamowa Tahini 500g Naturalna bez soli

15,75 zł 18,27 zł

Najniższa cena z 30 dni: 18,27 zł
Targroch Erytrol 1000g Erytrytol Słodzik niskokaloryczny zamiennik cukru IG=0

Targroch Erytrol 1000g Erytrytol Słodzik niskokaloryczny zamiennik cukru IG=0

27,45 zł 30,86 zł

Najniższa cena z 30 dni: 30,86 zł
Targroch Śliwki suszone bez pestek 1000g bezsiarkowe 1kg Błonnik Potas Miedź B2

Targroch Śliwki suszone bez pestek 1000g bezsiarkowe 1kg Błonnik Potas Miedź B2

23,95 zł 25,13 zł

Najniższa cena z 30 dni: 22,95 zł
Targroch Len ziarno - siemię lniane 1000g Błonnik, Magnez, Cynk, Żelazo

Targroch Len ziarno - siemię lniane 1000g Błonnik, Magnez, Cynk, Żelazo

7,45 zł 9,60 zł

Najniższa cena z 30 dni: 9,60 zł

Formy dostawy w naszym sklepie

  • Poczta Polska
  • Paczkomaty
  • InPost

Ostatnio oglądane produkty

  • Targroch Cieciorka ziarno 5kg Ciecierzyca Białko, Żelazo