Sposób użycia: Stosować jako dodatek do napojów, dań, deserów czy wypieków. Zaleca się stopniowe wprowadzanie do diety. Kraj pochodzenia: Chiny. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie należy stosować w przypadku uczulenia. Spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający.
Składniki: Erytrytol.
Zawartość jednej porcji:
Wartość energetyczna w 100g: 0 kcal
Tłuszcz 0 g
Węglowodany 100 g
- w tym cukry 0 g
- w tym poliole 100 g
Białko 0 g
Sól 0 g
DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA CUKRU
NAJZDROWSZY ZE SŁODZIKÓW
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 0 KCAL W 100G!
ZEROWY INDEKS GLIKEMICZNY
POLECANY W DIETACH NISKOKALORYCZNYCH I BEZCUKROWYCH
ERYTROL NIE POWODUJE PRÓCHNICY ZĘBÓW
ODPOWIEDNI DLA DIABETYKÓW
ŚWIETNIE SPRAWDZI SIĘ W KUCHNI JAKO DODATEK DO FIT WYPIEKÓW I DESERÓW
Erytrytol zaliczany jest do polioli, czyli alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Wytwarzany jest w procesie naturalnej fermentacji. Występuje w warzywach, owocach (np. winogronach, gruszkach), grzybach, wodorostach czy też winie. Uważa się go za jeden z najzdrowszych słodzików. Zasłużył sobie na te miano swoją cechą naturalną: nie jest metabolizowany przez ludzki organizm (wydalamy go z moczem). Nie wpływa on negatywnie na stan zdrowia. Spożywanie erytrytolu zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Nie ma wartości energetycznej i można go stosować w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych.
Jego słodkość jest równoważna 60-70% słodyczy sacharozy. Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach. Można słodzić dosłownie wszystko – począwszy od kawy, kończąc na domowych ciastach. Poza tym, w odróżnieniu od pozostałych tego typu substancji, nie pozostawia obcych posmaków. Zalecany osobom odchudzającym się, dbającym o figurę oraz diabetykom.
Producent: