OlVita Mąka słonecznikowa 250g
Składniki: mielone, częściowo odtłuszczone nasiona słonecznika obłuszczonego
Mąka słonecznikowa Ol’Vita to produkt wytwarzany z obłuszczonych, nieprażonych nasion słonecznika. Cenione za nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i minerały. Wykorzystywane również do produkcji zimno tłoczonego oleju słonecznikowego. Mąka słonecznikowa charakteryzuje się beżową barwą i typowym dla nasion słonecznika smakiem.
Polecana do bezpośredniego spożycia jako dodatek np. do: chałwy słonecznikowej, jogurtu czy past. Ze względu na zawartość białka wynoszącą 50 g/100 g jest chętnie stosowana jako składnik wysokobiałkowych batonów czy koktajli dla sportowców. Ponadto polecana jako dodatek do mieszanek przeznaczonych na: placuszki, muffinki, naleśniki, ciasteczka.
Przygotowując mieszankę do wypieków ciasta czy chleba warto pamiętać, że mąka ta wytwarzana jest z nasion słonecznika, które naturalnie nie zawierają w swym składzie glutenu. Zbyt duży udział mąki w mieszance będzie zmniejszać elastyczność i kleistość ciasta.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Tłuszcz 11g
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 1g
Węglowodany 25g
w tym: cukry 2g
Białko 50g
Sól 0g
Przechowywanie: Ważne, aby produkt był przechowywany w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opakowanie: Worek strunowy
Dostępne opakowania: 250g
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj pochodzenia surowca użytego do produkcji mąki jest inny niż kraj pochodzenia mąki
Informacja o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.
Masa netto: 250g
Producent:
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2
58-125 Pszenno